dinsdag, oktober 10, 2006

Verkiezingen

Hier zijn het binnenkort ook verkiezingen. Echt het fijne weet ik er nog niet van, maar voor zover ik het nieuws kan volgen moeten er in een aantal staten nieuwe gouverneurs gekozen worden (zoals hier in Californie), er zijn precies in Californie nog lokale verkiezingen en dan zijn er in een aantal staten ook verkiezingen voor de senaat. Deze verkiezingen zijn zeer belangrijk omdat er volgend jaar een nieuwe president gekozen moet worden en niet alleen geven ze een belangrijke indicatie, maar er zou blijkbaar een kans bestaan dat de democraten weer een meerderheid in de senaat zouden kunnen krijgen en ook een paar belangrijke staten zouden kunnen veroveren (ja verkiezingen is hier net als oorlog, maar dan met woorden) voor de presidentsverkiezingen te beinvloeden (vraag mij niet hoe, dat is hoe het in de krant hier staat).

Het is dan altijd een zeer interessante periode in de VS. De verkiezingscampagnes zijn hier helemaal anders dan in Belgie. Je kan het beter zeer persoonlijke haatcampagnes noemen, waarbij er precies zeer weinig taboes zijn. Zo zouden de uitspraken in het volgende artikel van een Republican ten opzichte van een Moslim Democrat in Belgie aangeklaagd worden. Ook de tv-spotjes zijn regelrecht persoonlijke aanvallen. De inhoud ervan is meestal zeer oppervlakkig en dient vooral om de andere kandidaat in een slecht licht te zetten. Ook de verkiezingsbelooftes zijn niet concreet en het belangrijkste dat gelijk welke kandidaat van gelijk welke partij altijd belooft: 'tax reduction'.

Dan is er natuurlijk het schandaal met een Republican, die niet alleen een homo is, maar zich ook nog aan onschuldige jongetjes zou vergrepen hebben, die waren uitgekozen voor een 'elitair' programma (huidige stand van zaken in de LATimes). Beide aanklachten zijn een doorn in het oog voor de Republicans, ik denk niet dat ik er een tekening bij moet maken.

Het grappige in Californie is dat er eigenlijk twee europeanen de strijd aangaan voor het gouverneurschap: een Oosterijker (ookwel de Gouvernator genoemd onder vrienden :)) en een Griek. Beide zijn voorbeelden van 'The American Dream' en gebruiken dit dan ook in hun campagne. Alleen geven ze er beide een andere twist aan, omdat ze verschillende meningen hebben over hoe deze droom gerealiseerd kan worden. Nu de peilingen voorspellen dat het hier in Californie niet echt spannend zal worden en dat de Gouvernator aan zijn tweede ambt zal kunnen beginnen.

Geen opmerkingen: