woensdag, september 05, 2007

De getty villa


Maandag zijn we naar de Getty villa geweest. Ik had toen de tickets een maand op voorhand vrij kwamen, direct gereserveerd. Je kan er maar beter op tijd bij zijn als je in het weekend wilt gaan.

Na wat file rijden op de highway one (iedereen wou het binnenland ontvluchten en op het strand liggen met de hitte golf momenteel in LA), konden we de oprit van de villa oprijden. En dan via een nagemaakt Romeinse weg, richting de parking.


De renovatie is echt wel prachtig en er is goed over nagedacht. De villa, die gebaseerd is op een villa op een stadje van in de buurt van Pompeii, is in de jaren 70 voltooid en huisde toen de hele Getty collectie. Maar de villa bleek als snel te klein, en daarom werd het Getty Center, meer land inwaarts gebouwd. Toen dat center af was, werd de villa gesloten voor renovatie, om nog niet zo lang geleden weer te openen, met alleen nog de classieke collectie.


Als je van de parking naar de Villa wandelt, moet je het idee krijgen dat je op een archeologische vindplaats bent. Je moet trappen afdalen om bij de villa te komen. De tuinen bevatten planten die in de Romeinse tijd ook aanwezig zouden geweest zijn en die gebruikt werden bij het bereiden van eten. Ik kan iedereen aanraden van de Garden en Architecture toer te doen, je krijgt een heel goed idee hoe het leven in zo een landhuis eraan toe ging.

Na een lekkere lunch in het restaurant/cafe, hebben we ook nog de collecties bekeken. Allemaal Griekse en Romeinse kunst, vooral de precisie en het detail in veel van de kunstwerken is indrukwekkend. Na helemaal ondergedompeld geweest te zijn in Europese kunst, hebben we de avond maar afgesloten bij de Indier. Nu ik moet wel zeggen, dat onze gewoonlijk Indier ons teleurgesteld heeft. Dus we zullen het ff zonder Indisch voedsel moeten stellen.

1 opmerking:

Anoniem zei

De Getty-villa stond ook nog op ons verlanglijstje. Nu zeker na al die lovende woorden van jou en de mooie foto's. Weer iets om nog op de TO DO lijst te houden.

Kristine@LA