zondag, juli 12, 2009

Utah day 6: Mostly Arizona actually


Ondertussen zijn we na een lange rit al weer een paar uur thuis, maar gisteren werkte het internet niet zo goed met mijn laptop, dus hier het laatste deel van onze roadtrip. Het laatste deel voordat we in rechte lijn naar huis reden, was van Moab, UT naar Kanab, UT, maar dan vooral door Arizona.


Onze eerste stop was bij een grote collectie petroglyphs. In deze uithoek van Utah, Arizona, Colorado en New Mexico vind je heel veel tekenen terug van oude culturen van rond 1100 tot 1300. De petroglyphs zijn muurtekeningen die vooral een spirituele betekenis hebben. We hadden in Capitol Reef al een paar gezien, maar deze dichtbij Moab waren heel wat beter bewaard. Wel kwamen dezelfde symbolen regelmatig terug. Hopelijk lukt het ons ooit om door deze buurten een roadtrip te maken om meer te leren over deze oude culturen.


Nadien zijn we verder gereden via Monument Valley. In een zekere zin zeer impressionant, in een andere zin teleurstellend. Je stelt je er veel meer bij voor. Dit komt waarschijnlijk door de misrepresentatie in cowboy films. Dan verder op weg naar Kanab, waar we nog een kleine omweg maken naar Navajo National Monument. Dit zijn woningen die in een inkeping van een rotswand zijn gebouwd, zodat ze meer beschermd waren. Door een 25 jaar durende droogte is de toenmalige bevolking uiteindelijk verder getrokken. Onze laatste stop van de dag was normaal Upper Antelope Canyon geweest. De meest gefotografeerde slot canyon in de wereld (als ik het internet als bron mag geloven). Ik had al fotos gezien van de canyon en wou dolgraag er ook een paar nemen. Spijtig genoeg kan je er alleen in met een group en hebben ze vaste uren. We zouden nog bijna anderhalf uur moeten wachten om erin te gaan. Daarnaast, moest je 26 dollar per persoon betalen voor dan anderhalf uur de canyon in te gaan, waarbij je constant je beurt moet afwachten voor fotos te trekken (want deze canyon trekt vooral fotografen aan, goed of slecht, waarbij de meeste een stuk duurder materiaal hebben dan ik en dus automatisch denken da ze voorrang hebben). Allesinds, als je het vergelijkt met het feit da een dagje seaworld ook iets kost in de orde grootte van 26 dollar, dan voelt het echt aan alsof ze je willen afzetten. Het zal voor een andere keer zijn, hopelijk veranderen ze de regeling in de toekomst.

Geen opmerkingen: