woensdag, januari 17, 2007

winter en verkeer


Nauwlettend lees ik hier de laatste dagen wat het weer voor ons in petto heeft. Het is namelijk zeer winters naar Californische maatstaven. In West-LA had ik er tot nu toe nog niks van gemerkt, maar hier in San Diego in een minder vol bewoonde Canyon is de auto toch bevroren 's ochtends. Dus vriezen doet het hier zeker.

Ook zijn er elke nacht wel ongelukken door ijzelvorming op de weg. Wat in eerst instantie raar mag klinken, omdat het enorm droog is buiten. De lucht is zeer droog en geen neerslag. De ijzel ontstaat hier vooral door defecte sprinklers. Amerikanen zijn dol op hun sprinklers, zo moeten ze namelijk niet zelf de plantjes 's avonds gaan water geven (sommige verspillen ook lekker veel water door dit in volle zon te doen overdag, zodat de helft al verdampt is nog voordat het in de buurt van de plantjes is gekomen). Maar door het vriezen zijn een aantal van die sprinklers dus deffect en komt er een dunne laag water op de koude ondergrond te liggen. En door de min temperaturen, vriest dit lekker aan tot een zeer gladde boel met als gevolg redelijk wat ongelukken.

Daarnet was ik weer eens in de krant aan het lezen/kijken en vond ik dus dat niet ver Noorwaarts van LA de I-5 (zeer veel gebruikte snelweg om niet via de meest mooie route, maar wel snelle route naar San Franscico te gaan). Om een idee te geven ze hebben de snelweg ongeveer 5 mijl noordelijker dan Magic Mountain (waar we trouwens al naar toe geweest zijn, zoals de trouwe lezers wel weten :)) afgesloten. De foto is op zich zeer impressionant als je bedenkt dus dat ze niet zo ver van LA genomen is en dat je daar zeker nog niet in de echte bergen (zoals de Sierra Nevada zit). Langs de andere kant zou in Belgie de snelweg niet gesloten zijn voor dit kleine beetje sneeuw.

3 opmerkingen:

blips zei

Ongeloofelijk dat dit in CA kan. Hier vinden we sneeuw heel gewoon. (Minnesota)
Mooie foto trouwens.

@nn zei

Die sprinklers "morsen" veel op de baan omdat het water soms sneller weer van het plantsoen loopt dan het erin kan dringen, ook is het afstellen niet altijd perfect.
Sprinklers, ik ergerde me er ook aan in het begin, maar wil je een ietsiepietsie groen in je tuin, buiten een aantal cactussen, kan je ze toch echt niet missen hoor. De timers zijn nogal eens rap ontregeld omdat bij een (korte) electriciteitspanne de uurregeling ook uitvalt als je geen werkend AA batterijtje in je bakje zitten hebt, ik heb ook al vaak opnieuw uren zitten inprogrammeren nadat onze sprinklers per ongeluk in het midden van de dag aanstonden.

Wij hebben de vlokjes maar net gemist, jammer.

Anoniem zei

Staf toch he, zo een klein klein beetje sneeuw en hopla de weg wordt afgesloten!