woensdag, december 06, 2006

Zou ik het nog eens doen?

Vandaag eens een filosofische post. Na de stress voor mijn enig 'final' dit 'quarter' gisteren, moet ik nu alleen nog een klein papertje schrijven en dan ook nog een presentatie maken (en dus ook geven). Maar de echte examen stress is weg (niet dat ik daar nu zo veel last van heb, maar ale je wilt toch elke keer gewoon je best doen).

Dus ben ik vanochtend in een filosofische bui. Ik vroeg mij af nu mijn eerste 'quarter' hier op de unief ten einde loopt, of ik de stap zou doen moest ik de informatie hebben die ik nu heb. En moest ik het doen, zou ik het dan anders doen.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat de ervaring die ik hier heb opgedaan, mij alleen maar meer zou aanmoedigen om naar hier te komen. Het onderwijs systeem past beter bij mijn manier van denken (iedereen is daarin verschillend en niet elk systeem werkt even goed voor iedereen). Ik kan hier de vakken kiezen die mij echt interesseren en er zijn hopen vakken in de gebieden die ik graag beter zou leren kennen. Lekker gespecialiseerd dus. Dit ligt mij precies gewoon beter.

Voordat ik naar hier kwam was ik bang dat ik zo altijd de stomste van de klas zou zijn. UC heeft namelijk de reputatie van alleen de beste van de beste aan te nemen en nu in Leuven was ik zeker niet de beste. Maar achteraf gezien had ik niets te vrezen. Belgie heeft een verdomd goed onderwijs systeem en dat kan ik hier elke dag merken. Dus ookal heb ik het moeilijk gehad met het systeem in Belgie, het heeft er wel voor gezorgd dat ik nu sta waar ik sta.

Maar studeren is niet alles. Toen ik naar hier kwam had ik geen idee of ik hier langer dan gewoon een jaartje studeren zou kunnen blijven plakken. Ik had geen idee of het mogelijk zou zijn om hier op een of andere manier een soort beurs te pakken te krijgen (tja voor Belgische beurzen ben ik officieel op papier niet goed genoeg). Om niet het risico te lopen van na een jaar het land uit te moeten en Pieter hier achter te laten, ben ik maar als 'aanhangsel van' naar hier gekomen. Achteraf gezien, was dit niet nodig geweest, maar ik denk dat ik gewoon met mijn gat in de boter gevallen ben. En ik ben zeker dat een ander moment/andere plaats/andere mensen en ik zou niet zoveel geluk gehad hebben.

Ik denk dus dat ik kan concluderen: Ja ik zou het weer opnieuw doen (een mens heeft precies toch maar een kort termijn geheugen als het gaat over verhuizen en alle extra last die daar bij komt kijken :)) en nee ik zou het niet anders doen.

3 opmerkingen:

Petra zei

Hoi Saskia,

Soms is het leven gewoon een samenloop van omstandigheden. Ik heb dat veel meegemaakt (o.a. met mijn eigen emigratie hierheen). Als het goed voelt, moet je vooral doorgaan :).

Groetjes,

Petra

Anoniem zei

Hey Saskia,

Ik vroeg me vorige week net hetzelfde af naar aanleiding van de Lottery. Ik twijfelde sterk om te komen en twijfel nu om al te vertrekken na 1 jaar. Dat zegt voldoende zeker? Het doet toch deugd om eens even anders tegen een aantal zaken aan te kijken.

Groetjes

Hilde
PS: We moeten eens koffie gaan drinken, kunnen we lekker door filosoferen!

Anoniem zei

Awel, na onze twee jaartjes wonen in de US was de conclusie van Benny en mij: het beste wat we tot nu in ons leven al gedaan hebben! Ik hoop dat het voor jullie ook zo uitdraait (en daar twijfel ik eigenlijk niet aan)!