donderdag, november 08, 2007

Vis en Credit Cards

Het is al een tijdje geleden dat we nog eens iets gepost hebben. Daarom dit kort berichtje.

We (Saskia eigenlijk) hebben eindelijk een plaats gevonden waar we goede (dus niet naar karton smakende) vis kunnen kopen: Mitsuwa. Eigenlijk enorm logisch als je er even over nadenkt. Mituswa is een keten van Japanse supermarkten. Daarmee bedoel ik niet een Japanse keten van supermarkten, nee, het is werkelijk een keten van Japanse supermarkten. Alle ticketten zijn in het Japans, de producten zijn Japans, eigenlijk het enigste niet Japanse daar is dat de prijs in Dollar wordt aangegeven en niet in Yen.  Hoe dan ook, daar vind je dus zeer goede verse vis. Wat logisch is, want vis is een belangrijk onderdeel van het Japanse dagdagelijkse dieet.

Sinds kort zijn we ook een Credit Score aan het opbouwen. Een credit score is een score die aangeeft hoe goed je bent in schulden terug te betalen, en is de maat waarnaar gekeken wordt om beslissingen te nemen zoals: of je een credit kaart kan krijgen, of ze een appartement willen verhuren, of een bank je een lening wilt geven en aan welk percentage, etc...  Eigenlijk voor bijna alles. Normaal gezien moesten we een jaar geleden zijn begonnen met het opbouwen van die score, maar toen is er iets misgelopen (een credit kaart van het werk die normaal aan mijn credit score verbonden zou zijn, maar zoals altijd hebben ze weer iets verkeerd gedaan, en god weet nu aan wie zijn credit score die nu gelinkt is). Hoe dan ook, sinds kort zijn we dus een score aan het opbouwen. Met als gevolg dat we recent met een typisch Amerikaans fenomeen geconfronteerd zijn geweest: pre-approved credit card offers. Zo een pre-approved offer bestaat erin dat ze je een credit kaart aanbieden, en dat alles al goed gekeurd is voor de aanvraag. Je moet enkel nog zeggen dat je ze wilt. Die pre-approved offers worden bepaald aan hand van (tadaa) credit scores.   Als je score slecht is (of als je pas bent begonnen met die op te bouwen), krijg je de meest waanzinnig slechte offers toegestuurd. Ik moet zeggen het was een fantastisch (ironisch) offer dat ze ons opstuurde: 200$ credit limit, 30% interest als je niet op tijd betaald, en 69$ jaarlijkse kost.  Echt een waardeloze kaart, en duur op de koop toe.  Je vraagt je af hoe wanhopig sommige mensen hier wel niet zijn dat ze zulke credit kaarten nemen  (en dan waarschijnlijk na een maand 200$ in schuld zitten, om dan voor meer
 dan een jaar 30% te betalen omdat ze geen 200$ hebben).

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wij worden hier ook helemaal gek van al die pre appoved aanbiedingen. De een na de ander valt in de bus. Met het meest waanzinnige aanbod uiteraard....niet dus..

gr Petra

Anoniem zei

Ik heb ons al meerdere keren "uitgeschreven" voor dit soort mailings...maar het werkt niet echt. Vooral niet vergeten deze credit card offers te "shredden". Ze worden soms gebruikt door mensen die het minder goed met je voor hebben. Inderdaad, die vissen dat dan uit je vuilbak (straf he). Deze tip werd ons gegeven door een Amerikaan die het ooit heeft meegemaakt... vandaar dat ik het jullie effe wilde laten weten.
Groetjes
Kristine@LA

eltieke zei

Dag Pieter, ik ben toevallig op jullie blog gestuit... en volgens mij ken ik je ergens van. Heb je niet bij mij in Japanse les CLT in Leuven gezeten, bij Cormo en bij Tomoko Nagase?