zondag, oktober 21, 2007

Politiek...

Ik hou me nu al geruime tijd in om niet te reageren op de Belgische kermispolitiek, maar nu wil ik me toch even uitlaten over het hele gedoe. Voel je volledig vrij om deze blog-entry over te slaan.

Eerst en vooral wil ik het hebben over de overduidelijke segregatie politiek die men al een 10-tal jaar in Belgie houdt. Ik ben er van overtuigd dat degene die het gestart hebben, het met de beste bedoeling hebben gedaan, maar dat het ondertussen overgenomen en verwrongen is door machtsgeile politiekers. De huidige politiek probeert momenteel de gedachte van het 'anders' zijn, het 'verschil' tussen hun en ons (Vlamingen vs Walen) te creeren. Men probeert 'nationalistische' gevoelens te creeren, omzo de bevolking te overtuigen dat we het op ons eentje moeten doen, en vooral dat we hun meer macht moeten geven. Hiermee zeg ik niet dat het er geen fouten zijn gemaakt aan de overzijde van de taalgrens, maar geef toe, ook aan deze zijde (welke dat ook mogen zijn) is het niet zonder problemen gegaan. Als men rationeel naar het geheel kijkt, merk je enkele vreemde inconsistenties op die er duidelijk opwijzen dat er geen federale politiek gespeelt wordt, maar een segregatie politiek.

Eerst en vooral, het idee dat een taalgrens een vast gegeven is, is klinkklare onzin. De gedachte dat men niet welkom is 50m verder op omdat men een andere taal spreekt, doet sterk denken aan bepaalde politieke gedachte uit de jaren 40. Vlamingen hebben nogal snel de gedachte dat de Walen bij ons binnenvallen, maar vergeten wel de enorme influx van Nederlandstaligen in provincies zoals Luxemburg. Net zo zeer als de wereld niet wit-zwart is, en dat er grijstinten bestaan, zo is ook de taal-identiteit van een stad/gemeente/dorp. Sommige gebieden zijn nu eenmaal 2-talig, andere zijn 1-talig. Dit is een dynamische geheel dat constant veranderd. De politiek zou beter meer moeite spenderen om deze dynamiek te onsteunen dan ze op onnatuurlijke wijze tegen te werken en er ruzie over te maken.

Ten tweede, hoe kan men van een federale regering spreken, als je niet eens op elke kandidaat uit het hele rijk kan stemmen. Het is toch waanzin dat men niet op de meest geschikte kandidaat kan stemmen omdat deze toevallig op de verkeerde plaats woont. Je stemt immers niet voor de vertegenwoordiging van jouw landsdeel, maar voor de vertegenwoordiging van het hele land. Lokale aangelegenheden moeten worden bepleit door de lokale (Vlaamse, Waalse, ...) regeringen. Blijkbaar is het argument van een bepaalde groep politiekers, dat we geen federale partijen kunnen hebben omdat dan politiekers van de andere kant van de taalgrens stemmen komen stelen. Awel, als je daar als politieker bang voor bent, dan is het duidelijk dat je niet het beste met Belgie voor hebt, en enkel jouw eigen gewest/provincie/dorp/straat/gezin (waar houdt het op?) wilt bevoordelen. Als je als politieker niet de kans ziet om aan de 'andere kant van de taalgrens' stemmen te winnen, dan is er iets mis. Grondig mis met jouw politiek. Maar het is nu eenmaal gemakkelijker om op een bepaalde populistische en nationalistische manier onkritische stemmen te winnen.

Ten derde, is het idee van een federale staat wel ergens zinnig. Er zijn nu immers verschillende noden in verschillende landsdelen. Maar wat nu helemaal zot is, is dat er slechts 2 federaties (3 als we Brussel meetellen) zijn. Dit leidt altijd tot een pat-stelling. Een federale staat werkt pas echt als er genoeg federaties zijn, zodat federale aangelegenheden rationeel besproken kunnen worden, ookal is 1 van de partijen niet rationeel in de zaak. Verder, is het ook waanzin om te denken dat er slechts 3 gebieden in Belgie zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar Vlaanderen. De noden van Limburg zijn totaal anders dan die van Oost-Vlaanderen. Al degene die schreeuwen 'Vlaanderen onafhankelijk', denk eens goed na, want de argumenten die je nu aanhaalt, kan je evengoed toepassen om bepaalde provincies af te scheiden van 'Vlaanderen'.

Ik kan hier nog uren doorgaan over allelei dingen zoals de nood voor negatieve stemmen, dat politiekers moeten opkomen voor een bepaalde post en niet voor eender wat, strengere straffen voor politieker op het overtreden van wetten omdat ze een voorbeeldfunctie hebben, en nog veel meer, maar ik zal jullie dat besparen. Ik ben het gewoon beu dat men in de Belgische politiek al jaren oplap werk doet (en dan nog niet eens goed), en geen constructieve politiek wordt gedaan.

Geen opmerkingen: